Ласкаво запрошуємо вас до нас в бібліотеку! Відвідайте, не пошкодуєте

Ласкаво запрошуємо до нас в бібліотеку! Відвідайте,не пошкодуєте!

понеділок, 6 липня 2020 р.

МАГІЧНЕ СВЯТО ІВАНА КУПАЛА

 
У ніч з 6 на 7 липня українці відзначають старовинне свято Івана Купала.    Минуло сотні років з його зародження, а традиції та прикмети святкування досі зберігаються і вшановуються в Україні.
День Івана Купала – це  слов'янське свято, присвячене Ярилі Сонцю. Воно бере початок ще в язичницькі часи.
Крім того, з появою християнства, церква приурочила це свято Різдву одного з найбільш шанованих святих – Іоанну Предтечі. І назву свята також пов'язують з ім'ям святого. 
Раніше свято було присвячене Сонцю, а тому його дата за старим стилем прив'язувалася до дня літнього сонцестояння, 21 червня.
Однак пізніше, після переходу на новий, григоріанський календар літочислення, дата Івана Купала зрушила на два тижні.
У цьому святі перепліталися і співіснували разом традиції язичництва і християнства. Ритуали на Івана Купала присвячені таким важливим природним стихіям, як вогонь, вода, земля, квіти, трави. Люди вірили в їхню магічну силу і намагалися в цей день отримати їхню енергію.
Зазвичай цей день проводили на природі і присвячували його святкуванню, магічним ритуалам, веселощам, ворожінню й танцям біля багаття.
У ніч на Івана Купала хлопці та дівчата збиралися на берегах водойм, розпалювали багаття, співали пісні, водили хороводи і весело проводили час. Стрибки через багаття очищають чудесним купальським вогнем і зміцнюють союз із коханою людиною.
Купання в річці або озері в це свято, допомагає очиститися від гріхів і позбутися хвороб. Тільки важливо остерігатися русалок, щоб не потягли під воду.
 
Дівчата плели вінки, пускали їх по воді і ворожили на судженого і свою долю.

Трави, зібрані на Івана Купала, вважалися найбільш цілющими.
А головним ритуалом купальської ночі був пошук квітки папороті, яка здатна виконати найзаповітніше бажання.
В Новопавлівська сільській бібліотеці - філії до Свята Івана Купала бібліотекар Жук Т. В. оформила виставку - колаж "Магічне свято Івана Купала".                                     


Немає коментарів:

Дописати коментар