Ласкаво запрошуємо вас до нас в бібліотеку! Відвідайте, не пошкодуєте

Ласкаво запрошуємо до нас в бібліотеку! Відвідайте,не пошкодуєте!

пʼятницю, 29 січня 2021 р.

КРУТИ: ТРАГЕДІЯ, ПОДВИГ, ПАМ'ЯТЬ

     
   











 

Крути – наша гордість і слава,
Там соколи юні у вічність пішли.
На клич молодої держави,
Піднялися вірні сини.

29 січня - День пам'яті Героїв Крут! Сьогодні українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами.   Саме тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили в нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч. Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.                                                                          
     Після здобуття Україною незалежності подвиг Героїв Крут посів гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму й жертовності у боротьбі за державну незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами».
    
     У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».                    
Цей подвиг став  легендою, символом героїзму та жертовності  молодого покоління в  боротьбі за  свободу і незалежність українського народу, взірцем палкої любові та відданості Батьківщині.                                                                                
                            
      То ж вшануймо подвиг українських юнаків, які загинули, захищаючи свою державу. Відвага та самопожертва кількох сотень військових  курсантів, студентів, гімназистів стали справжнім прикладом для наступних поколінь борців за незалежність.                                                                                                      
До Дня  пам'яті Героїв Крут в  Новопавлівській сільській бібліотекі - філії, бібліотекарем Жук Т. В., оформлено книжкову полицю "Крути: трагедія, подвиг, пам'ять".
 





  















Ви стали прикладом усім,
Про Вас нікому не забути!
В понурій темряві віків
Світити будуть завжди Крути!
   

                         









   Цей День, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх та нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.   
 

Немає коментарів:

Дописати коментар